Közélet

Emléktáblát emeltek az I. Világháború áldozatainak Péterrévén

TV Bečej Redakcija | 2016. szeptember. 11. | 18:34 | Közélet

Az I. Világháborúban elesett áldozatok tiszteletére emléktáblát avattak fel múlt pénteken Péterrévén, a falusi katolikus temetőben. A táblán 234 magyar, szerb, zsidó és más nemzetiségű személy neve szerepel. A történelmi emlék a Fiatalok a falunkért Ifjúsági csoport kezdeményezésének köszönhetően került megvalósításra, azzal a céllal, hogy a lakosok elődeinek hősi emléke ne merüljön feledésbe.

A kezdeményezés a várpalotai Trianon Múzeum Alapítvány és a budapesti Keskenyúton Alapítvány anyagi támogatásának köszönhetően, valamint a jótékony helyi lakosok segítségével valósult meg. Az ünnepi beszédek után a program a könyvtárban folytatódott, ahol Molnár Tibor könyvének bemutatóján vehetett részt a közönség, mely egyébként hozzájárult a fiatalok kutatómunkájához is. A kötet az egész Bácskai Tiszamente régió elesett hőseinek nevét tartalmazza.

A hősök előtt lerótta tiszteletét Baranyi László plébános, valamint Óbecse község lakosai is, akik koszorúval tisztelték meg az emléktáblát.

A Fiatalok a falunkért Ifjúsági csoport elnöke, Szabó Attila elmondása szerint, egy év munka és szervezés után, végre sor került az emléktábla felavatására, melynél a falusiak mostantól virággal róhatják le tiszteletüket, illetve megemlékezhetnek azon elesett hősökről, melyeknek utódjai ma is Péterrévén élnek.

Emléktáblát emeltek az I. Világháború áldozatainak Péterrévén
Még több hír ebből a kategóriából