Közélet

Kovács Huszka Ferenc nyomdokain

TV Bečej Redakcija | 2021. május. 28. | 6:33 | Közélet

Filmvetítéssel egybekötött előadást tartottak csütörtökön Óbecsén, a Than Emlékházban, Kovács Huszka Ferenc nyomdokain címmel, az Ökobecse Polgári Egyesület szervezésében.

Kiss Zoltán, az Ökobecse Polgári Egyesület elnöke elmondta, hogy 2016-ban hívták fel a figyelmet, és jegyeztették be a Vajdasági Magyar Értéktárba kultúrális örökségként az Óbecsén született Kovács Huszka Ferenc templomépítő botanikust, aki Római katolikus plébánosként megszervezte az alsóvárosi Páduai Szent Antal templom megépítését és aki nagy érdeklődést mutatott a botanika iránt. Negyven éven keresztül követte és jegyzetelte a környékünkön megjelenő, vagy éppen kivesző növényfajtákat. A korabeli tudósítások szerint, az övé volt a történelmi Magyarország legszebb és leggazdagabb magántulajdonban lévő herbáriuma.  

Az egyesület öt éve szervez tanösvényt  a péterrévei Vizes pusztától a bácsföldvári Római sáncokig Kovács Huszka Ferenc nyomdokain keresztül. A történelmi jellegzetességek mellett, megtekinthető a helyszínen jelenleg honos növényvilág is.

Az Ökobecse Polgári Egyesület  sikeresen részt vett egy pályázaton, amit a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására írtak ki. Így történt, hogy az Agrárminisztérium és Hungarikum Bizottság támogatása révén, egy 30 perces kisfilmet sikerült elkészíteni Kovács Huszka Ferenc munkájáról.

Kiss Igor,  Óbecse község Képviselő-testületének elnöke, aki jelen volt a filmvetítésen, elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy úgynevezett tárgyi emléket  állítsunk, mint amilyen például ez a kisfilm is, közösségteremtő nagy elődeinknek.

Kovács Huszka Ferenc nyomdokain
Még több hír ebből a kategóriából