Kultura

„Noć muzeja“: Jedinstvena izložba metli u Spomen kući „Tan“

Redakcija TV Bečej | 22. maj. 2016. | 14:31 | Kultura

Manifestacija „Noć muzeja“ koja se održava po trinaesti put za redom, ove godine obeležena je u Spomen kući Tan, izložbom koja je bila posvećena istorijatu metli, njihove proizvodnje i korišćenja na ovdašnjim prostorima.

Ovim povodom u subotu je u kući „Tan“ prikazana bogata kolekcija metli iz celog sveta koju je prikupljao  dr Janoš Berenji, koji je kao istaknuti stručnjak na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, dobar deo karijere proveo u istraživanju i oplemenjivanju sirka metlaša, a 2002. godine objavio je i knjigu iz oblasti skopeologije, nauke o metlama.

Realizaciju ovog događaja podržali su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Ministrastvo ljudskih resursa Mađarske i fondacija  „Pro Scientia Naturae“ iz Sente.

Pored ove izložbe i zanimljivog predavanja, građani su mogli da se uključe i u interaktivne radionice, organizovane u sklopu manifestacije „Noć muzeja“.

Metle se na ovim prostorima proizvode od davnina. Tako na primer, i danas se prave metle od brezovih grana, od raznog žbunastog rastinja, u novije vreme od plastičnih i prirodnih materijala, poput dlake i perja a i dalje je najzastupljenija metla od sirka, koji se proizvodi i prerađuje u Bačkoj na oko 3000 hektara.

Metla je osim svoje praktične upotrebe imala i mnogo simboličkog značaja. Verovalo se da štiti od demona, a i danas se u mnogim mestima Vojvodine mogu videti mašine i alati ispred kuća na kojima je metla naopako okrenuta što znači da je ta stvar na prodaju.

Mnoge izreke vezuju se za metlu, a jedna od najpoznatijih je da svako prvo treba da pomete u svom dvorištu. Pošto drška od metle može da ponese teret od 50 kg, dame koje su posetile ovu manifestaciju mogle su da se izmere na vagi i one koje su teže, dobijale su sertifikat da nisu veštice. One lakše, nisu se usuđivale da stanu na vagu.

„Noć muzeja“: Jedinstvena izložba metli u Spomen kući „Tan“
Ostale vesti iz ove kategorije