Društvo

Jedan sat nauke: „Puzeći roboti” u Spomen kući „Tan“

Redakcija TV Bečej | 2. jun. 2016. | 17:01 | Društvo

U organizaciji Društva intelektualaca „Braća Tan“ i Kulturno-obrazovnog centra „Turzo Lajos“ iz Sente  juče, 2. juna u Spomen kući „Tan“ je održano eksperimentalno predavanje „Puzeći roboti“.

Učenici bečejskih osnovnih škola pažljivo su slušali predavače sa Mađarske Akademije Nauka Tamaša Kormoša i Daniela Kovača, članove Istraživačkog Centra za fiziku Wigner sa Budimpeštanskog Fakulteta.

Mladi naučnici su korak po korak, uz pomoć slika i konkretnih primera, objašnjavali deci kako se prave i sastavljaju roboti. Kroz interaktivnu prezentaciju, koja je trajala sat vremena, predavači su postavljajući deci razna pitanja, pružili osnovne informacije o metodama sastavljanja različitih robota.

Gostujući predavači, robotima se bave više od 10 godina. Redovno se pojavljuju na takmičenjima u Mađarskoj i uglavnom postižu zavidne rezultate. Prema njihovim rečima, za stvaranje jednog robota potrebno je više meseci, ali da bi se napravio savršen robot, nije dovoljan ni ceo život.

Deca su željno iščekivala deo predavanja u okviru kojeg su i sami mogli da isprobaju robote. Domaćini edukativnog predavanja, veoma su zadovoljni prikazanim veštinama i znanjima predavača i, kako su nam rekli, već planiraju slične naučne programe.

Većinu robota Daniel i Tamaš prave za takmičenja, ali ne isključuju ni mogućnost, da ih u budućnosti prave i u naučne svrhe.

Mladi naučnici predstavili su samo deo svoje kolekcije, tačnije 6 robota koji su imena dobili na osnovu funkcije i izgleda, te su se Bečejcima predstavili „Pauk“ „Mala Kolica“, „Dvotočkaš“, „Vazdušni Jastuk“, „Kit“ i „Zupčanik“.

Ova dva mlada momka svoje radove predstavila su širom sveta, a kako su nam objasnili, uvek rade na novom i savremenijem robotu, jer nauka nikad ne spava.

Organizatori se nadaju da će sledeći put biti veći broj zainteresovanih, zato što ove prezentacije ne treba zamisliti kao školski čas za fiziku, već kao zabavni program sa ilustrovanim primerima.

Jedan sat nauke: „Puzeći roboti” u Spomen kući „Tan“
Ostale vesti iz ove kategorije