Društvo

Podignuta spomen ploča u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata

Redakcija TV Bečej | 11. septembar. 2016. | 18:34 | Društvo

Spomen ploča u znak sećanja na žitelje Bačkog Petrovog Sela koju su živote izgubili u Prvom svetskom ratu, podignuta je proteklog petka na seoskom katoličkom groblju. Na ploči se nalaze imena 234 osobe mađarske, srpske, jevrejske nacionalnosti i drugih nacija. Istorijski spomenik podignut je na inicijativu OG „Mladi za naše selo“, sa ciljem da pretke mnogih žitelja Bačkog Petrovog Sela otrgnu od zaborava.

Inicijativa je realizovana uz pomoć Fondacije „Trianon Muzej“ iz Varpalote i Fondacije „Uzan put“ iz Budimpešte, koje su obezbedile novčana sredstva, a svoje dobrovoljne priloge dali su i žitelja sela. Nakon prigodnih govora, program je nastavljen u Biblioteci gde je Tibor Molnar predstavio knjigu koja je mladima Bačkog Petrovog Sela pomogla prilikom istraživanja. U Molnarovoj knjizi nalaze se imena žrtava, odnosno heroja, ne samo Bačkog Petrovog Sela, već celog potiskog regiona.

Stradalim herojima poštu je odao i sveštenik Laslo Baranji, kao i građani opštine Bečej koji su položili vence na spomen ploču.

Prema rečima predsednika OG „Mladi za naše selo“, Atile Saboa, nakon godinu dana postojanja organizacije, meštani konačno imaju prikladan spomenik gde povremeno mogu da ostave cveće u znak sećanja na heroje, čiji naslednici žive u Bačkom Petrovom Selu.

Podignuta spomen ploča u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata
Ostale vesti iz ove kategorije