Poljoprivreda

Farma Džigurski: Krastavci za nemačko tržište

Zorana Bogdanović | 11. maj. 2017. | 13:59 | Poljoprivreda

Iako se dugi niz godina na porodičnoj farmi bavi stočarstvom, Nikola Džigurski je ovog proleća, u dogovoru sa ukućanima, rešio da iskoristi potencijal gazdinstva i da se okuša u proizvodnji krastavaca kornišona.

Mladi poljoprivrednik se odlučio za tehniku sadnje koja podrazumeva dvored na crnoj malč foliji, ispod koje se tlo znatno se brže zagreva, što omogućava brže nicanje i bolji razvoj biljaka. Postavljen je i sistem za navodnjavanje kap po kap, koji će kasnije služiti i za prihranu.

Da bi vratio uloženo, mora da proizvede minimum između 85 i 90 tona. Ukoliko ova godina bude uspešna, Bečejac planira da naredne godine proširi parcelu za setvu.

Berba je planirana polovinom juna. Tada će parcelu svakodnevno opsluživati između 25 i 30 ljudi. Isplativnost posla, kaže Nikola, ogleda se u branju određene klase.

Porodica Džigurski je stočarstvom počela da se bavi 2002. godine. Uz velike napore i ogromna višegodišnja ulaganja, proizvodnja je automatizovana i sve se radi mašinski. Sa farme „Džigurski“ u „Imlek“ na preradu svakodnevno ode hiljade litara mleka.

Farma Džigurski: Krastavci za nemačko tržište

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije