Privreda

Bezglutensko brašno od leblebije iz Bačkog Gradišta

Zorana Bogdanović | 19. jul. 2017. | 15:43 | Privreda

Ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu. Uzimajući u obzir sve veću potražnju za proizvodima koji ne sadrže taj sastojak, poljoprivredno gazdinstvo Mirilov iz Bačkog Gradišta, osim uzgoja leblebije, okrenulo se i proizvodnji bezglutenskog visoko proteinskog brašna, poznatijeg kao besan.

Neke od prednosti pri zameni uobičajenog brašna bezglutenskim jeste veći procenat vlakana i proteina, puniji i kvalitetniji ukus brašna, koji podseća na pečeni kesten, objašnjava Nemanja Mirilov. Osim proteina i vlakana, leblebija sadrži Od besan-a se mogu praviti hleb, kifle, knedle i drugi slični proizvodi.

Za kilogram brašna, potrebno je oko 1 kg i 300 grama leblebija, objašnjava Mirilov i dodaje da je naredni korak proizvodnja bezglutenske testenine.

Leblebija je jedina mahunarka koja sadrži gotovo duplo više gvožđa od iste količine mesa, zaključuje mladi poljoprivrednik. Ishrana bez glutena pogodna je za osobe koje žele da izgube višak kilograma, a da je više od dijete, govori i činjenica da je zbog zdravstvenog stanja ona za određene osobe neophodna.

Bezglutensko brašno od leblebije iz Bačkog Gradišta

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije