Društvo

Fasade Novosadske i Zelene ulice kandidati za zaštitu

Zorana Bogdanović | 13. mart. 2018. | 14:21 | Društvo

Stotinu novosadskih studenata arhitekture u toku današnjeg i sutrašnjeg dana snimiće sedamdesetak fasada odabranih objekata u Novosadskoj i Zelenoj ulici i to za potrebe Studije o zaštiti prostorno kulturno-istorijskih celina Bečeja, koja je započeta pre pet godina.

Na sastanku koji je održan krajem 2017. predstavnici opštine Bečej i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture dogovorili su da je neophodno intenziviranje postojeće saradnje i aktivnosti u cilju daljeg očuvanja kulturno-istorijskih dobara na teritoriji opštine Bečej.

Iz Pokrajinskog zavoda kažu da su u toku dogovori sa predstavnicima lokalne samouprave kako bi se definisalo koje kulturno-istorijske fasade će biti pod zaštitom države. Mnoge važne zgrade Bečeja su već snimljene, a pojedine su i restaurirane zahvaljujući relevantnim podacima i tehničkoj dokumentaciji.

Studenti će po završetku terenskog rada obraditi materijal, koji će kasnije Fakultet tehničkih nauka proslediti Zavodu.

Za studente ovaj terenski rad predstavlja jedno novo iskustvo, budući da se do sada nisu susretali sa ovakvim vidom praktične nastave.

Lokalna samouprava je za potrebe ovog procesa izdvojila 180.000 dinara, koliko košta prevoz i ishrana studenata. Obroke će im pripremati učenici završnih godina kuvarstva iz Ekonomsko-trgovinske škole Bečej.

Fasade Novosadske i Zelene ulice kandidati za zaštitu
Ostale vesti iz ove kategorije