Poljoprivreda

Marko Savić u pčelarstvu pronašao sebe

Zorana Bogdanović | 1. april. 2019. | 12:01 | Poljoprivreda

Marko Savić iz Bečeja pčelarstvom je počeo da se bavi pre četiri godine. Od majstora, u čijoj firmi deceniju i po radi kao građevinski limar, na poklon je dobio pet pčelinjih društava. Danas ih ima pedesetak i kaže da ga taj posao ispunjava. Zavoleo je pčele i sav posao koji ide uz pčelarenje.

U ovaj posao uključena je cela porodica Savić. Briga o pčelama važna je kako bi društva bila što jača i stabilnija, a prinos meda što optimalniji. Kako naš sagovornik ističe, bez jake vojske nema ni meda.

Porodica Savić prošle godine imala je oko 700 kilograma meda. U ponudi imaju med od uljane repice, bagrema, lipe, suncokreta i šumski med, propolis i polen.

Kako mu se nije svidela cena meda na veliko, rešio je da se oproba u samostalnom distribuiranju svog proizvoda. Kvalitet meda Markoni prepoznalo je najpre lokalno stanovništvo, odakle je porodica Savić krenula sa plasmanom svojih proizvoda. Osim na različitim manifestacijama, stalni su izlagači na pijaci u Bečeju. Do sada se nije desilo da nisu uspeli da prodaju količine koje su proizveli.

Pčelinja društva porodice Savić stacionirana su u Bačkom Petrovom Selu i Sremskim Karlovcima. Do kraja meseca prionuće na posao i krenuti na bagremovu pašu. Naš sagovornik kaže da svake godine deo sredstava ulaže u opremu i obnavljanje košnica, ali i da ne planira proširenje proizvodnje.

Marko Savić u pčelarstvu pronašao sebe
Ostale vesti iz ove kategorije