Zdravstvo

BPS: Meštani slušali predavanje o dijabetesu i ginekološkim oboljenjima

Zorana Bogdanović | 12. septembar. 2019. | 10:07 | Zdravstvo

Meštani Bačkog Petrovog Sela imali su prilike da u prostorijama Mesne zajednice „8. oktobar“ poslušaju predavanje na temu dijabetesa i ginekoloških oboljenja koje su održali zaposleni Doma zdravlja Bečej u okviru projekta „Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“.

Osim o nastanku i razvoju šećerne bolesti, njenim simptomima, dijagnostici i terapiji, doktorka Andrea Stojšić posebnu pažnju posvetila je prevenciji ovog oboljenja. Gojazne, fizički neaktivne, kao i osobe kod kojih neko u porodici boluje od dijabetesa, podložne su riziku da i same obole od ove bolesti. Zato je važno, pre svega, voditi računa o pravilnoj ishrani, ističe naša sagovornica.

Karcinom dojke i grlića materice su bolesti gde najčešće nasledni faktor ima presudnu ulogu, ali redovnom kontrolom bolest se može otkriti na vreme i tada je petogodišnje preživljavanje preko 90 odsto.

U okviru predavanja prisutni su mogli da provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i da se iz prve ruke informišu u vezi sa pitanjima iz oblasti funkcionisanja zdravstva u opštini Bečej.

BPS: Meštani slušali predavanje o dijabetesu i ginekološkim oboljenjima
Ostale vesti iz ove kategorije