Zdravstvo

Testiranje na Kovid-19 u Jodnoj banji, uz konsultaciju epidemiologa

Redakcija TV Bečej | 4. april. 2020. | 8:54 | Zdravstvo

Testiranje na Kovid-19 u Jodnoj banji, uz konsultaciju epidemiologa

Dom zdravlja Bečej je na osnovu instrukcija i preporuka resornog ministarstva, pristupio reorganizaciji rada te zdravstvene službe i tako će raditi do daljnjeg. Ovim putem dajemo praktične informacije građanima Bečeja o načinu funkcionisanja DZ Bečej pod novim uslovima.  

"U slučaju da su  simptomi  takvi da postoji sumnja  na Kovid-19, pacijenti će biti pregledani u za to posebno formiranoj izolaciji za Kovid-19  i primeniće se svi neophodni dijagnostički algoritmi prema protokolu. Poželjno da se pacijenti, koji imaju simptome i sumnjaju na infekciju Kovid-19 najave telefonom, da bi se zdravstveno osoblje  pripremilo za dolazak takvog pacijenta u pogledu propisane lične  zaštite, pozivanja dežurnog laboranta, Rtg tehničara, kao i radiologa i/ili pulmologa", kaže direktorka Doma zdravlja Bečej, dr Kosana Nešić.  

Testiranje pacijenata na Kovid-19

Testiranje pacijenata na Kovid-19 biće obavljano u objektu Jodne banje.

Lekari Doma zdravlja će, ukoliko pacijent ispunjava precizno zadate algoritme prema instrukcijama koji je svaki lekar dobio od resornog ministarstva, uz konsultaciju epidemiologa, vršiti odabir pacijenata sa lakšim simptomima, sumnjivim na Kovid-19,koji će se testirati.

"Ukoliko test bude bio pozitivan, pacijenti će biti upućeni na dalji tretman po uputstvima Ministarstva zdravlja. Odeljenje medicinske rehabilitacije je iz objekta Jodne banje premešteno u Dom zdravlja, ulaz iz Hitne službe, a pacijentima kojima je potrebna ova vrsta usluge koristiće lift i stizati na prvi sprat gde je privremeno izmeštena Služba fizijatrije i rehabilitacije", objašnjava dr Nešić.

Oformljena ambulanta za pacijente sa respiratornim tegobama

Respiratorna  ambulanta  za pacijente sa respiratornim tegobama nalazi se odmah pored ulaza u Hitnu.

"Cilj je da se pacijenti odvoje u toj ambulanti i da budu pregledani svi oni koji imaju tegobe respiratornog trakta, a za sada nisu sumnjivi na Kovid-19. Trijažu pacijenata vrše zdravstveni radnici na ulazu u Hitnu službu. Između Hitne i respiratorne amulante izgradjena je fizička barijera u cilju što bolje prevencije", kaže direktorka Doma zdravlja Bečej.

Zdravstveni radnici daju svoj maksimum

Pored toga, služba Hitne medicinske pomoći radi kao i do sada 24 sata. Služba opšte medicine radi puno radno vreme od 7 do 18 časova. Služba kućnog lečenja i sve specijalističke službe i Ambulanta Novo selo rade po rasporedu kao do sada, samo je radno vreme od 7do 18 sati. Zdravstvene stanice u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu rade od 7 do 19 časova, Zdravstvene stanice Radičević i Mileševo rade kao i do sada.

"Medicinsko osoblje DZ Bečej  organizovano  je  potpuno u skladu sa instrukcijama i protokolima Ministarstva. Svi dajemo svoj maksimum da ovo teško vreme izdržimo zajedno, da sve službe rade, da svi pacijenti budu zbrinuti, bilo koji problem da imaju, a da se pri tom izbegne svaka mogućnost kontakta izmedju pacijenta zaraženih Kovidom-19 i onih koji nisu zaraženi", napominje direktorka Doma zdravlja Bečej.

Podsetimo još jednom da pacijenti kod kojih ne postoji sumnja na Kovid-19 treba da se jave na ulaz u Hitnu službu, dok oni koji, pak, imaju simptome infrekcije treba da se jave na glavni ulaz u Dom zdravlja Bečej, uz prethodnu telefonsku najavu.

Odgovornim ponašanjem sprečava se širenje zaraze

Medicinsko osoblje će pacijente bez sumnje na Kovid-19  uputiti ili u respiratornu ambulantu, odmah pored Hitne, ili ka svim ostalim službama u zavisnosti od razloga zbog kojeg se pacijent javlja u Dom zdravlja.

"Molimo građane da ostanu mirni i sabrani kao i do sada, da sarađuju sa svojim lekarima i da se, kao i do sada, najbolje  prvo  javljaju telefonom , odgovorno poštuju mere izolacije ako im je tako savetovano od strane lekara. Treba da ostanu u kontaktu sa svojim lekarima i jave im svako pogoršanje stanja. Nadležni lekari će, kao i do sada, u dogovoru sa pacijentima davati savete telefonom preko naših već objvljenih telefonskih linija, dolaziti u kućne posete,a ako je potrebno, kao što je bilo i do sada, izvršiti pregled u  respiratornoj  ambulanti Doma zdravlja Bečej. Ukoliko je potrebno odmah će obaviti pregled onih pacijenata sa ozbiljnim simptomima u izolaciji za Kovid-19", objašnjava dr Kosana Nešić.

Ona dodaje da je zajednički cilj svih je da se zaraza virusom Kovid-19 drži pod najboljom mogućom kontrolom, pre svega smanjivanjem kontakata i poštovanjem mera izolacije, smirenošću i pametnom trijažom pacijenata.

"Iz tog razloga  molimo pacijente da se prilikom dolaska u Dom zdravlja pridržavaju već poznatih mera epidemiološke zaštite, da po mogućnosti koriste zaštitne  maske i rukavice. Obavezno je držanje rastojanja najmanje dva metra između osoba. Pacijenti treba da prate uputstva nadležnog medicinskog osoblja koje ih čeka na ulazu i koje je dobro organizovano i tačno zna šta treba raditi od prvog trenutka proglašenja epidemije. Da bi se što bolje prevenirala zaraza, potrebno je da građani dolaze u Dom zdravlja samo ako zaista ima potrebe, naročito oni koji su starije životne dobi i hronični bolesnici", ističe direktorka bečejskog Doma zdravlja.

Građani lekove mogu da podignu bez odlaska u DZ

Apoteke Doma zdravlja su prilagodile svoje radno vreme kako bi se izašlo u susret najstarijim građanima, kaže Nešić.

"Podsećamo građane da će se obnovljivo izdavanje lekova sa liste lekova koji se izdaju i propisuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja moći koristititi za najviše devet obnovljivih izdavanja, što znači da od prvog izdavanja e-recepta u narednih najviše  9 meseci će građani moći da svoje lekove podignu bez potrebe da se javljaju u DZ, ako nema izmene u terapiji", objašnjava direktorka.

Ona dodaje da se osoblje DZ Bečej zahvaljuje se svim građanima i pacijentima na dosadašnjoj dobroj saradnji.

"Zahvaljujemo se i medijima na dosadašnjoj dobronamernoj i odgovornoj podršci zaposlenima u DZ Bečej, koji se danonoćno bore zajedno sa svim našim građanima i pacijentima da zajedno pobedimo ovu zarazu, a pre svega im se zahvaljujemo na adekvatnom i pravovremenom obaveštavanju naših građana", zaključuje direktorka Doma zdravlja Bečej, dr Kosana Nešić.

Ostale vesti iz ove kategorije