Zdravstvo

Bečejci ne zaboravljaju na humanost ni u vanrednom stanju

Zorana Bogdanović | 8. april. 2020. | 9:39 | Zdravstvo

Akciji dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju, prvoj otkako je uvedeno vanredno stanje u Srbiji, odazvalo se 59 građana. Od toga krv je dalo njih 46, prvi put dvoje, a od ukupnog broja davalaca 17 je bilo ženskog pola.

Zbog potrebe većeg prostora, a u cilju poštovanja propisanih zdravstvenih mera u vreme epidemije, akcija je održana u Osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“. Dobrovoljni davaoci koji su se odazvali pozivu Crvenog krsta Bečej nisu marili da, zbog složenije procedure, odvoje više vremena nego inače, jer krv, kao i život, nema svoju cenu.

Zalihe krvi su stabilne i za sada nema deficita nijedne krvne grupe, kaže doktorka medicine Milana Beronja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. Iako je na snazi vanredno stanje, akcije dobrovoljnog davanja krvi odvijaju se prema godišnjem planu, kaže ona.

Crveni krst Bečej poslao je oko 300 pozivnica dobrovoljnim davaocima krvi. Inače, kako navode iz te organizacije, uvedeno je obaveštavanje putem sms poruka.

Podsetimo da će u petak 10. aprila akcija dobrovoljnog davanja krvi biti održana u Mesnoj zajednici Bačko Gradište u periodu od 8 do 10 časova.

Inače, plan akcija se na nedeljnom nivou objavljuje na sajtu Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Bečejci ne zaboravljaju na humanost ni u vanrednom stanju
Ostale vesti iz ove kategorije