Društvo

Nemački ovčari iz Mileševa osvojili svet

Zorana Bogdanović | 21. jul. 2020. | 9:31 | Društvo

Za Petera Firica iz Mileševa, nemački ovčari su najbolji psi na svetu. U ovu rasu se, kaže, zaljubio u ranoj mladosti, da bi 1973. godine krenuo da ih uzgaja u svojoj odgajivačnici “Vom haus Mileševac”.

Sve je počelo kao hobi, ali je ubrzo preraslo u način života i porodični posao u koji su, osim njega, uključeni supruga, sin i kćerka. Nemački ovčari posebni su po mnogočemu, objašnjava naš domaćin.

Sin Adrian je odrastao uz nemačke ovčare i od malih nogu je krenuo očevim stopama. Ubrzo je shvatio da ga interesuje rad sa službenim psima. Zajedničkim snagama otvorili su centar za obuku službenih pasa, gde svakodnevno rade sa nemačkim ovčarima.

Sa druge strane, Peter se više okrenuo genetici, anatomiji i uopšte kvalitetnom uzgoju pasa. Njegovi nemački ovčari su nadaleko čuveni, a u prilog tome govore i brojna šampionska priznanja osvojena na saveznim, međunarodnim i specijalizovanim izložbama, kako kod nas, tako i u svetu.

Psi odgajivačnice “Vom haus Mileševac” ostvarili su zapažene rezultate na izložbama u mnogobrojnim državama, pa čak u dalekoj Indiji i Kostarici. Zahvaljujući decenijama rada, učenja i profesionalne selekcije, Peter Firic sa ponosom kaže da je njegova odgajivačnica među prvima u Srbiji, ali i Evropi. To najbolje ilustruje činjenica da se potomci njegovih pasa nalaze se na gotovo svim kontinentima, osim australijskog. 

Nemački ovčari iz Mileševa osvojili svet
Ostale vesti iz ove kategorije