Kultura

Književno veče sa Aleksejem Makušinskim: Poezija je prečica ka saznanju

Redakcija TV Bečej | 7. april. 2016. | 17:34 | Kultura

Aleksej Makušinski, ruski pesnik, esejista i prozni pisac, sinoć je u Kreativnom centru održao književno veče. Bečejska publika imala je priliku da se upozna sa knjigom poezije „Minhenski dnevnik“, njegovim za sada jedinim književnim delom koje je prevedeno na srpski jezik.

Ovo delo preveo je književnik Svetislav Travica, koji se kako kaže sasvim slučajno putem interneta susreo sa stihovima Makušinskog. Pisac koji inače radi kao profesor slavistike u Majncu, kroz svoju poeziju pokušava da dočara jedno moderno viđenje stvarnosti a opet da se izbori sa teretom koji u svetu nosi ruska književnost.

Osim čitanja stihova, iznesena su i stanovišta o poeziji koja je svojevrstan vanvremenski potencijal i prečica ka saznanju. Ona ne može da se nauči i najsličnija je komponovanju. Ugledni književnik skromno se osvrnuvši na svoje delo kazuje da ga je od nekih stihova stid i da pripada onoj grupi pisaca koji ne objavljuju sve i po svaku cenu, već napisano ostavljaju vremenu da ga utvrdi ili poništi.

Britki stihovi ovog autora koji izbegavaju suštinu a sve objašnjavaju, pisani u kratkoj formi, vešto se kloneći rime, nisu po mišljenu prevodioca dela za početnike već za one koji su duboko uronili u poeziju, tražeći u njoj odgovore. Stihovi koje Makušinski stvara, odvajaju ga po senzualnoj ali veoma prosvećenoj jednostavnosti.

On nikako ne skače po formama već stvara sliku kroz detalje koje svojim velikim darom ume da primeti. Književnik koji je višestruko nagrađivan i u svojoj zemlji i u svetu našao je i na ovom tlu svoje sledbenike. Ostaje nam da se nadamo da će i njegova ostala literarna dela, eseji i romani koje je napisao biti dostupni na jeziku na kom ćemo ih najbolje razumeti.

Književno veče sa Aleksejem Makušinskim: Poezija je prečica ka saznanju
Ostale vesti iz ove kategorije