Društvo

Specijalni prenosivi računar za slepe na poklon Nemanji Keljačkom

Redakcija TV Bečej | 18. januar. 2017. | 16:07 | Društvo

Osmogodišnji Nemanja Keljački iz Bačkog Petrovog Sela danas je u prostorijama OŠ „Šamu Mihalj“ na poklon dobio specijalni prenosivi računar za slepe osobe koji je kupljen sredstvima obezbeđenim iz akcija koje organizuje humanitarna ekološka organizacija „Čepom do osmeha“.

Uručenju specijalnog pomagala, osim članova udruženja, zaposlenih škole, Nemanjinih drugara iz razreda, roditelja, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, koji su podržali ovu akciju.

Nemanja je slep od rođenja i do sada je pratio nastavu tako što je pisao na Brajevoj mašini, kojom je naučio da se služi u ŠOSO „Milan Petrović“ u Novom Sadu gde pohađa nastavu dvaput nedeljno.  Rekao nam je da voli da čita i piše, a uz pomoć Brajeve tastature koja se povezuje sa prenosim i klasičnim računarom, tabletom ili pametnim mobilnim telefonom, biće mu lakše da prati časove.

Deca i mladi do 26 godina iz cele Srbije imaju pravo da konkurišu za određeno pomagalo, a lokalna zajednica treba da im pomogne u tome, tako što će se priključiti akciji sakupljanja plastičnih čepova. Jedan od pokretača akcije „Čepom do osmeha“ u Bačkom Petrovom Selu je i Karolj Božović profesor u OŠ „Šamu Mihalj“.

Četiri godine unazad, koliko se sprovodi ova akcija, organizacija „Čepom do osmeha“ pomogla jedanaestoro mladih iz cele Srbije, a Nemanja je dvanaesti. U toku ove godine udruženje će obradovati još 11 osoba.

Specijalni prenosivi računar za slepe na poklon Nemanji Keljačkom
Ostale vesti iz ove kategorije