Društvo

Žene „Prela“ predano izrađuju maske i besplatno ih dele sugrađanima

Zorana Bogdanović | 25. mart. 2020. | 7:14 | Društvo

Članice sekcije „Prelo“ Kulturno-umetničkog društva „Đido“ u Bečeju ovih dana imaju pune ruke posla. U nedostatku zaštitne opreme počele su da šiju maske za višekratnu upotrebu, koje besplatno dele sugrađanima.

Među vrednim ženama „Prela“ je i Svetlana Glavaški, koja je svoj kuhinjski prostor pretvorila u pravu malu radionicu za izradu platnenih maski. Svoje slobodno vreme koristi upravo za šivaćom mašinom, i kaže da je ovaj posao ispunjava, pogotovo u ovakvim vremenima.

Maske za višekratnu upotrebu moguće je napraviti od pamučnih materijala, šifona, puplina, koji su zadovoljavajuće gustine i koje je moguće iskuvati kako bi se održavala higijena i dezinfekcija maski.

Prvi kontingent podelile su folklorašima iz „Đidovog“ prvog ansambla. Njih dvadesetak se dan nakon proglašenja vanrednog stanja priključilo mobilnom timu Štaba za vanredne situacije opštine Bečej, koji građanima starijim od 65 godina, bolesnim i nemoćnim dostavlja namirnice i lekove.

Svetlana ima pomoć sinovljeve devojke Stefanije. Pored klasičnih, njih dve prave i dvoslojne maske, duplo šivene, koje sadrže i džep predviđen za stavljanje maramice natopljene dezinfekcionim sredstvom.

Ovih dana radno je i u porodičnoj kući Sretenović. Naša sugrađanka Nada, koja inače pripada penzionerskoj grupi „Đida“, predano izrađuje zaštitne maske. Kako nam je rekla, opskrbila je svoj komšiluk i volontere.

Paralelno sa zaštitnim maskama, članice sekcije „Prelo“ izrađuju narodne nošnje za potrebe KUD „Đido“, jer bečejski ansambl očekuje veliki koncert i proslava četiri decenije postojanja.

U „Đidu“ kažu da im ne nedostaje volje za ovim poslom, ali im fale trake i gume, koje služe da se maske okače na lice ili zavežu.

Žene „Prela“ predano izrađuju maske i besplatno ih dele sugrađanima
Ostale vesti iz ove kategorije