Zdravstvo

Bečejci čekali u redu i po sat vremena kako bi dali krv

Vukašin Ljubojev | 20. maj. 2020. | 9:43 | Zdravstvo

Na ovogodišnjoj četvrtoj po redu akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je održana danas u plesnoj sali Gradskog pozorišta Bečej, 101 naš sugrađanin dao je krv. Od tog broja, 5 njih je to učinilo prvi put.

Činjenica je da broj dobrovoljnih davalaca krvi nikad nije dovoljan. Međutim, ono što posebno raduje ekipu Crvenog krsta Bečej i mobilne ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, jeste veliki broj davalaca koji su u nešto drugačijim uslovima nego inače, od ranih jutarnjih sati čekali u redu kako bi dali dragocenu tečnost onima kojima je najpotrebnija.

Krv je, prema rečima doktora Kulidžana, potrebna u lečenju mnogih bolesnika. Za vreme vanrednog stanja ona je nešto manje korišćena, dok su vraćanjem u normalne tokove života, potrebe za krvlju u bolnicama postajale sve veće, pogotovo za deficitarne krvne grupe sa negativnim RH predznakom.

Oni koji su propustili priliku da danas iskažu svoju humanost, to mogu  učiniti 17. jula u Bačkom Petrovom Selu  ili 14. avgusta u Bačkom Gradištu. Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju zakazana je za 8. jul.

Bečejci čekali u redu i po sat vremena kako bi dali krv
Ostale vesti iz ove kategorije