Poljoprivreda

Rusiji slatke prvoklasne jabuke iz Bečeja

Zorana Bogdanović | 22. maj. 2020. | 8:05 | Poljoprivreda

Na četiri hektara nadomak Drljana, Bečejac Nedeljko Vasić šest godina unazad uzgaja jabuke. Ograđeni voćnjak sa protivgradnom mrežom broji 14.000 stabala dve sorte – greni smit i zlatni delišes.

Za ovu proizvodnju Vasić i njegov šurak odlučili su se nakon računice da se na maloj površini, kakva je njihova, ne isplati ratarenje, već intenzivna proizvodnja koja će doneti više novca.

Na tri hektara posađen je zlatni delišes, a na jedan greni smit. Stabla su raspoređena u 32 reda i redovno se navodnjavaju iz bunara koji su izbušili u okviru placa. Sadnice su, kaže naš sagovornik, nabavili iz Kruševca. Upravo to je najveća i najvažnija investicija.

Prvi rod, spletom okolnosti, dočekali su nakon tri godine. Dok nisu postavili mrežu, imali su problema sa rutavom bubom koja je prve godine pojela sve cvetove.

Prošle godine jabuke su dobro rodile. Oko 70 tona po hektaru. Međutim, ove jeseni, rod će podbaciti za oko pedeset odsto, tvrdi Nedeljko Vasić. Inače, devedeset odsto proizvedenog ploda prve klase izvozi za Rusiju i tako je od samog početka.

Od pokrajine su dobili pedeset odsto povraćaja sredstava za protivgradnu mrežu i stubove, a od resornog ministarstva isto toliko za voćarski traktor.

Na proleće, naš sagovornik planira proširenje proizvodnje na dodatna tri hektara.

Dugoročne investicije podrazumevaju i nabavku hladnjače, koja na duže staze, može obezbediti veću dobit. Proizvodnja jabuka, pojašnjava naš sagovornik, podrazumeva posvećenost, istrajnost i kontinuirani rad, a na kraju dolaze i rezultati.

Rusiji slatke prvoklasne jabuke iz Bečeja
Ostale vesti iz ove kategorije