Kultura

Rovaško pismo – radionica u Spomen kući „Tan”

Redakcija TV Bečej | 15. oktobar. 2020. | 8:47 | Kultura

Radionica duboreza sa rovaškim pismom namenjena učenicima osnovnih škola održana je juče posle podne u Bečeju u spomen Kući „Tan”, u organizaciji Društva intelektualaca braće „Tan”.

Na tradicionalnoj radionici, koja se svake godine održava u jesenjim mesecima, ove godine su učestvovali đaci sedmog razreda OŠ „Petefi Šandor” iz Bečeja.

Pisanje rovaškim slovima spada u drevnu mađarsku tehniku, a prema rečima organizatora programa, Andree Horti, deca veoma vole radionice na tu temu, pošto inače nemaju mnogo mogućnosti da se u tome oprobaju i da stiču znanja iz ove oblasti.

Duborezac iz Bačkog Gradišta, Atila Filep, upoznao je decu sa pisanjem rovaškog pisma. Nakon predavanja, đaci su mogli da osete pod prstima kako se uz pomoć ove tehnike urezuju slova na drvetu, a svako je mogao da napravi ploču sa svojim imenom. Duborezac je takodje otkrio šta je sve potrebno za ovu vrstu umetnosti.

Radionica je realizovana uz podršku  Pokrajinskog sekretarijata  za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Rovaško pismo – radionica u Spomen kući „Tan”
Ostale vesti iz ove kategorije