Društvo

ANKETA: Smatrate li da se pravilno hranite i šta je za vas pravilna ishrana?

Redakcija TV Bečej | 23. oktobar. 2020. | 7:14 | Društvo

Oktobar mesec obeležava se kao "Mesec pravilne ishrane", sa ciljem skretanja pažnje javnosti da ona predstavlja jedan od najznačajnijih zdravstvenih resursa za očuvanje i unapređenje zdravlja.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine, Svetski dan hrane, 16. oktobar, obeležavao se pod sloganom: „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi” sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu.

Dominatni u ishrani savremenog čoveka su šećeri, masnoće, industrijski proizvedena hrana, meso i proizvodi od mesa, polugotovi i gotovi obroci. Sve češće najmanje jedan obrok tokom dana jedemo van kuće, a hranu pripremamo uglavnom samo tokom vikenda. Znajući sve to, proverili smo sa našim sugrađanima da li se hrane pravilno i šta je za njih pravilna ishrana.

Savet za pravilnu ishranu bi podrazumevao sledeće: redovni obroci, pravilan izbor vrsta namirnica i način njihove pripreme.

Dovoljan unos tečnosti je takođe važan, pre svega vode i biljnih čajeva, 2–2,5 l dnevno. Način ishrane zavisi od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja, vrste posla kojim se osoba bavi, fizičke aktivnosti u toku dana, te se i ovi opšti principi prilagođavaju individualnim potrebama.

ANKETA:  Smatrate li da se pravilno hranite i šta je za vas pravilna ishrana?
Ostale vesti iz ove kategorije