Kultura

Nastanak i razvoj današnjeg Bečeja kroz vekove

Vukašin Ljubojev | 24. novembar. 2020. | 11:24 | Kultura

Prema istorijskim podacima i spisima Srbi su naseljavali prostor južne Panonske nizije i Balkanskog poluostrva već u V i VI veku, hrišćanstvo su počeli da primaju u VII i VIII veku, a vek kasnije na ovim prostorima postojale su prve crkvene organizacije.

Poznato je da su na teritoriji današnje opštine Bečej u srednjem veku postojala tri nezavisna sela, koja su u 90 odsto slučajeva naseljavali stanovnici srpskog nacionalnog identiteta. To su bili Botra na južnom obodu današnjeg Bečeja prema Novom Bečeju i Bačkom Gradištu, zatim Perlek prema Bačkom Petrovom Selu i selo Kovinci koje je bilo najmlađe, koje se prostiralo oko bečejske pivare, kazao je Nemanja Karapandžić, kustos istoričar Gradskog muzeja Bečej, gostujući u emisiji „Bečejski ugao“.

Kada govorimo o Bečeju, koji danas poznajemo, njegovo formalno formiranje kreće tek početkom 18. veka, odnosno u vojnoj granici.

Stanovništvo koje je naseljavalo Šanac bili su starosedoci sela Kovinci, jer su Perlek i Botra već bili izumrli krajem 17. veka. Kovinci su sačekali novopridošle Srbe iz Banata, koji nisu želeli da ostanu pod turskom vlašću, a osim njih bilo je i pridošlica koje su došle sa patrijarhom Čarnojevićem, kazao je Karapandžić. Bečej je u tom periodu brojao oko 3.000 stanovnika, od kojih su polovinu činili vojnici.

Opširnije o ovim i drugim istorijskim temama u vezi sa postankom današnjeg Bečeja i razvojem srpskog stanovništva na ovim prostorima možete saznati u emisiji „Bečejski ugao“, koja se nalazi na našem jutjub kanalu.

Nastanak i razvoj današnjeg Bečeja kroz vekove
Ostale vesti iz ove kategorije