Mezőgazdaság

A Bukurov család földiepret termeszt a hazai, de az orosz piacra is

Ljubojev Vukašin | 2021. június. 4. | 8:58 | Mezőgazdaság

Az óbecsei Bukurov család hét évvel ezelőtt kezdett bele a földiepertermesztésbe, eleinte elsősorban azért, hogy saját szükségleteiket kielégítsék. Egy idő után úgy döntöttek, hogy terméküket piacra dobják, kiszélesítik a termelést, és másfél hektár földterületen, közel 50.000 palántát ültetnek el.

A fóliasátras termesztés mellett döntöttek, hogy az eper a lehető legtöbb napot „felszívja”  és ezáltal a lehető legédesebb és legfinomabb legyen, magyarázta beszélgetőpartnerünk Bojana Babin Bukurov, aki büszkén tette hozzá, hogy az általuk termesztett eper a legjobb földben terem, amely a tanyájukat körülveszi. Ezen a területen fogyasztásra és ipari feldolgozásra szolgáló fajtákat termesztenek.

A földieper vízigényes, ezért minden nap öntözni kell, beszélgetőpartnerünk elmondása szerint, ezt ők csepegtető öntözőrendszer segítségével oldják meg. Az agrotechnikai intézkedések alkalmazásakor, az epret virágzás előtt permetezik, hogy ne legyen hatással a gyümölcsre, mondta Bojana, hozzátéve, hogy ezt követően már nem kezelik semmivel.

Ha jó az év, naponta sikerül tonnánnyi epret leszedniük. Az idei év azonban napsütéshiányosan és nagyobb mennyiségű csapadékkal kezdődött, emiatt az idei termés némileg gyengébb lesz, magyarázta Bojana. Az egész család részt vesz ebben a vállalkozásban.

Ezt a munkát szeretni kell, és fel kell készülni arra, hogy sok lemondással jár, szögezte le beszélgetőpartnerünk.

A termelés bővítése csak négy év múlva lesz lehetséges, mert négy hektár szántóföldre herét ültettek, amely felkészíti a földet az új palánták részére.

A Bukurov család földiepret termeszt a hazai, de az orosz piacra is
Még több hír ebből a kategóriából