Poljoprivreda

Nedostaje novac za opremanje pogona za otkup meda

Zorana Bogdanović | 7. mart. 2019. | 16:51 | Poljoprivreda

Izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači privodi se kraju. Građevinski radovi trebalo bi da budu završeni za dva meseca. Savez pčelarskih organizacija Srbije do sada je obezbedilo oko 1,2 miliona evra, a da bi pogon bio spreman za rad nedostaje još oko 250.000 evra za njegovo opremanje.

Pravo da predaju med u pogon imaće svi pčelari Saveza pčelarskih organizacija Srbije, ali prednost u otkupu imaće oni koji su pomogli njegovu izgradnju.

Pogon će imati sve varijante otkupa koje inače postoje, s tim što će pčelari u ponudi imati i opciju čuvanja meda. Uslovi otkupa biće poznati unapred, pa će tako pčelari novac moći da dobiju i unapred. No, oni koji žele da se malo strpe i med stave na čuvanje, imaće pravo na veću cenu, čak i od one koja je ugovorena, jer na kraju godine sve što se proda u malim pakovanjima u Srbiji ili inostranstvu obezbediće veći profit, koji će podeliti upravo oni koji su imali najviše poverenja u ovu priču.

Glavna ideja Saveza pčelarskih organizacija Srbije je da rad pogona bude u potpunosti javan, pa će tako osim transparentnosti dokumentacije, svojim članovima i kupcima ponuditi još nešto.

Iz Saveza najavljuju da će određene količine meda staviti i na domaće tržište, pa će tako i potrošači u Srbiji moći da kupe pravi med sa garancijom kvaliteta svih vrsta.

Procene su da se u našoj zemlji godišnje u proseku proizvede oko 7.000 tona meda, od toga se izveze od 2.000-3.000 tona, dok ostatak potroši domaće stanovništvo.

Nedostaje novac za opremanje pogona za otkup meda
Ostale vesti iz ove kategorije