Poljoprivreda

Sezonski radnici u legalne tokove elektronskim putem

Zorana Bogdanović | 12. mart. 2019. | 11:09 | Poljoprivreda

Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima počeo je da se primenjuje u januaru 2019. Umesto za pet sati, koliko je trajala registracija po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, poslodavci sezonske radnike u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova mogu da angažuju za manje od deset minuta i to elektronskim putem.

Do sada je putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs  prijavljeno više od 2.000 sezonaca.

Procedura ne zahteva ugovor na papiru, već samo JMBG sezonskog radnika. Osim tog podatka, poslodavci moraju označiti vrstu posla, bilo da je reč o branju, sadnji, orezivanju ili drugom, kao i da u kalendaru izaberu dan ili više dana tokom kojih će raditi. Na sezonskim poslovima mogu da budu angažovani zaposleni, penzioneri, maloletnici od 16 godina, kao i nezaposleni i primaoci socijalne pomoći koji pritom ne gube prava na naknade koje su dotad primali.

Na dobitku su svi, pa čak i poslodavci, jer je izdatak za porez i doprinose niži za čak trećinu u odnosu na prethodni model i iznosi 303 dinara dnevno.

Među onima koji pozdravljaju primenu ovog zakona i uvođenje modernih trendova je i Laslo Friš iz Bečeja, čije se poljoprivredno gazdinstvo bavi povrtarstvom, a u proseku angažuje od 15 do 50 sezonskih radnika, u zavisnosti od poslova koji se rade, godišnjeg doba, vremenskih uslova.

Iz Poreske uprave najavljuju da je trenutno u fazi formiranje servisnih centara pri lokalnim samoupravama koji će pružati pomoć poslodavcima, a osim internet portala uskoro bi trebalo da im na raspolaganju bude i mobilna aplikacija.  Procene su da bi u narednih pet godina u legalne tokove trebalo biti vraćeno oko 33.000 radnika, dok bi državna kasa mogla imati dodatne prihode od 15 miliona evra.

Sezonski radnici u legalne tokove elektronskim putem
Ostale vesti iz ove kategorije