Poljoprivreda

Šećerna repa ipak obećava dobru zaradu

Zorana Bogdanović | 6. jun. 2019. | 11:59 | Poljoprivreda

Na tradicionalnoj manifestaciji „Dan polja šećerne repe“, koji je ove godine u organizaciji kompanije „Sunoko“ održan na poljima PIK-a Bečej, poljoprivrednici su razmenili iskustva iz dobre poljoprivredne prakse.

Predstavnici kompanije „Sunoko“, koja posluje u okviru MK Group, razgovarali su sa okupljenim partnerima i kooperantima o aktuelnom stanju na tržištu šećera i šećerne repe.

Uprkos suši krajem prvog i početkom drugog kvartala ove godine, oštroj smeni hladnog i toplog vremena, jakom napadu kukuruzne i repine pipe, obilne padavine u maju uz stabilizaciju  temperatura povoljno su uticale na useve, te se i ove godine mogu očekivati prinosi koji će u potpunosti zadovoljiti sve tržišne potrebe.

Iako šećerane nude povoljnije uslove nego lane, smanjeno je interesovanje poljoprivrednika za šećernu repu. Tome u prilog govori podatak da je u Srbiji ove godine slatkim korenom zasejano blizu 30.000 hektara, što je rekordno niska proizvodnja za ovu kulturu.

Poljoprivrednici rešenje vide u stabilizaciji svetske cene šećera, koja je prošle godine bila najniža u poslednjih pet decenija.

Procene su da sa zasejanih površina, zavisno od ostvarenih prinosa, u Srbiji može biti proizvedeno od 230 do 260 hiljada tona, a potrošnja u našoj zemlji je oko 200.000 tona.

Šećerna repa ipak obećava dobru zaradu
Ostale vesti iz ove kategorije