Poljoprivreda

Proizvodnja belog luka zahtevna, ali isplativa

Zorana Bogdanović | 5. jul. 2019. | 11:19 | Poljoprivreda

Beli luk, sorte bosut, deficitaran je na domaćem tržištu. Poznato je da Srbija uvozi kineski beli luk, koji je po kvalitetu i karakteristikama lošiji od našeg domaćeg. Upravo to je bio motiv preduzeća „BAG“ iz Bačkog Gradišta da pokrene proizvodnju ove kulture.

Na 12,5 hektara oranica jesenas su zasadili ovu domaću sortu. Ukoliko ovogodišnja sezona bude ispunila njihova očekivanja, proširiće proizvodnju. Za dobar prinos važna je primena agrotehničkih mera. Najvažniji, ali ne i najlakši posao je nabavka kvalitetnog semena.

Veoma je važna dobra priprema i analiza zemljišta. Naš sagovornik kaže da je neophodna i određena količina hranljivih materija kako bi se beli luk se do kraja vegetacije dobro razvijao, isterao klicu ili prva dva lista. Tako spreman može da dočeka zimski period.

Proizvođačima belog luka ove godine obilne padavine olakšale su posao u vezi sa zalivanjem zasada.  No, s druge strane, zbog osetljivosti ove kulture na insekte i bolesti, imali su druge izazove.

Kada se saberu svi troškovi, može se zaključiti da proizvodnja belog luka nije jeftina, kaže naš sagovornik. Međutim, ukoliko imate kvalitet i količinu moći ćete da opravdate uložena sredstva. Iz ovog preduzeća nisu želeli da prognoziraju ovogodišnje prinose, jer će po završetku sezone sumirati rezultate, a kako sada stvari stoje oni neće izostati.

Proizvodnja belog luka zahtevna, ali isplativa
Ostale vesti iz ove kategorije