Poljoprivreda

Domaću malinu niko neće da bere

Zorana Bogdanović | 29. jul. 2019. | 0:0 | Poljoprivreda

Slaviša Dabižljević iz Bečeja, po zanimanju agrarni novinar, pre tri godine započeo je uzgoj malina sorte Polana na parceli od 30 ari, nadomak Temerina. Obilazi ih gotovo svakodnevno i kaže to je njegovo mesto za odmor i uživanje.

Ponukala ga je i misao će biti zarade. Međutim, lane je zabeležio prvi najveći minus. Najpre, otkupna cena bila je veoma niska. Svega 80 dinara za kilogram. No, tu nije bio kraj mukama.

Ove godine otkupna cena na veliko iznosi 150 dinara po kilogramu, za drugu klasu uzgajivači mogu dobiti 130 dinara po kilogramu i 110 dinara za plodove ubrane kombajnom. Naš sagovornik tvrdi da je uzgajanje maline neisplativo na većim površinama jer nema radne snage.

Malina je dobro rodila. Plodovi su kvalitetni, slatki. Sa ove parcele Dabižljević očekuje da će dobiti jednu tonu i to će za njega i njegovu porodicu biti dobar dodatak u kućnom budžetu. Osim toga, malina je rado viđena voćka na trpezi ove bečejske porodice.

Slaviša Dabižljević u televizijskom, agrarnom novinarstvu je dve decenije. Priče sa mnogim stručnjacima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, proizvođačima, pa tako i mnoge reportaže koje je snimio u Srbiji i inostranstvu, doprinele su tome da se i sam postane poljoprivredni proizvođač i nije se pokajao.

Domaću malinu niko neće da bere
Ostale vesti iz ove kategorije