Poljoprivreda

Zapostavljeni „osmak“ našao put do njive u Bačkom Gradištu

Zorana Bogdanović | 7. avgust. 2019. | 10:21 | Poljoprivreda

Nemanja Mirilov iz Bačkog Gradišta na njivi kod Parka prirode Stara Tisa ove godine je po prvi put na pola jutra posejao autohtonu sortu kukuruza „beli osmak“, poznatiju i kao staklenac. Reč je o staroj vrsti belog kukuruza iz sorte tvrdunaca koja se koristi pretežno za ljudsku ishranu.

Nekada je bio zastupljen na čitavom Balkanu, a danas ga je teško pronaći jer su ga osamdesetih godina potisnuli hibridi. Osim što je beo, karakterističan je i po krupnom zrnu i osam redova, a ako dobro rodi može da ima i preko 12 redova, kao i veoma krupan klip.

Porodica Mirilov pet godina unazad gaji i prerađuje leblebiju. Od celog zrna prave brašno, poznatije kao besan, zatim ljuspice, testenine i čips. Za ovu sortu kukuruza odlučili su se jer planiraju da svoj bezglutenski proizvodni program upotpune visoko proteinskim brašnom od kukuruza osmaka.

Naš sagovornik kaže da je vodio računa o prostornoj izolaciji srpskog krivaka, kako se ne bi oprašio sa drugim sortama i hibridima. U oktobru će ga ručno obrati i smestiti u čardak da se suši, nakon čega će ga samleti na vodeničarskom mlinu po principu hladne spore meljave, kao što su to naši preci radili.

Seme osmaka može da se sačuva i ponovo poseje, pa tako poljoprivredni proizvođači ne moraju da izdvajaju dodatan novac. Ova sorta je na ceni zato što je gotovo zaboravljena i veoma je teško pronaći. Tako za 30 semenki treba izdvojiti između 200 i 300 dinara.

Mirilovi su povećali površine pod leblebijom, pa je tako, zajedno sa kooperantima, uzgajaju na 120 jutara. Prošle i ove godine usled čestih padavina leblebiju je počela da napada plemenjača, zato će je najverovatnije koristiti kao poststrnu setvu – sejaće je posle žita ili ječma.

Ovaj mladi poljoprivrednik ima u planu da osnuje udruženje proizvođača leblebije i osmaka, sa željom da na unapredi i poveća proizvodnju ovih kultura i ujedno na tržište plasira zdrave proizvode, namenjene svim generacijama.

Zapostavljeni „osmak“ našao put do njive u Bačkom Gradištu
Ostale vesti iz ove kategorije