Poljoprivreda

Rad u elitnim restoranima Bečejac zamenio kozarskim gazdinstvom

Zorana Bogdanović | 24. jul. 2020. | 9:56 | Poljoprivreda

Nakon što je nekoliko godina proveo u inostranstvu radeći u ugostiteljstvu, Janoš Demeter je rešio da se vrati u rodni Bečej, osnuje porodicu i okrene se poljoprivredi.

Pre dve godine je osnovao poljoprivredno gazdinstvo „Demeter“ i počeo da uzgaja francuske alpske koze, a ubrzo zatim i da proizvodi sireve od kozijeg mleka.

Ideja se, kaže, rodila dok je radio u elitnim restoranima i hotelima u Parizu i Londonu, gde je imao priliku da okusi različite vrste sireva.

Janoš danas vodi brigu o 20 muznih grla i dvadesetak jarića, koji će krajem ove godine biti spremni za parenje. Sledeće sezone planira da udvostruči proizvodnju i u potpunosti se okrene ovom poslu.

Njegovo stado koza dnevno u proseku daje oko 55 litara mleka, a da bi ono bilo što kvalitetnije, važna je pravilna i izbalansirana ishrana, objašnjava mladi poljoprivrednik.

Sireve je, kaže, sam naučio da pravi, a zanat je „krao“ od proverenih majstora. Isprva je isprobavao različite recepte, da bi danas svojim kupcima mogao da ponudi najkvalitetnije kozije sireve, napravljene isključivo od mleka ove životinje.

Iduće godine planira da proširi svoj proizvodni asortiman i uvrsti kiselo mleko, jogurt i još neke vrste sireva.

To za sobom povlači i dodatne investicije, koje će, nada se, u narednom periodu uspeti da realizuje uz pomoć podsticaja države.

Privilegiju da probaju i uživaju u sirevima poljoprivrednog gazdinstva „Demeter“, za sada imaju samo Bečejci, budući da naš domaćin svoje proizvode izlaže i prodaje na lokalnoj gradskoj pijaci. Ipak, ne sumnjamo da će cenjeni i zdravi delikatesi poput ovih, ubrzo pronaći put do većeg tržišta.

Rad u elitnim restoranima Bečejac zamenio kozarskim gazdinstvom
Ostale vesti iz ove kategorije