Kultura

Održan osmi Susret narodnih muzičara Vojvodine u Bečeju

Redakcija TV Bečej | 11. maj. 2021. | 7:24 | Kultura

Minulog vikenda po osmi put je održan Susret narodnih muzičara iz Vojvodine, čiji domaćin ove godine bio je Panonija Center u Bečeju. Na trodnevnoj manifestaciji, koju je organizovala Civilna organizacija „Juhászok”, učestvovalo je ukupno četrdesetak muzičara narodne muzike iz Vojvodine.

Učesnici susreta su imali prilike da prisustvuju  raznim prezentacijama, da učestvuju u diskusijama okruglih stolova, i da se usavršavaju na praktičnim treninzima.

Gabor Juhas, glavni organizator Susreta narodnih muzičara  Vojvodine je istakao, da im je cilj, da na ovakve susrete svake godine dovedu poznate i priznate predavače, od kojih učesnici, kako teoretski, tako i u praksi, mogu mnogo da nauče.

Balaž Serda, član orkestra „Fokoš” je rekao da je protekla godina, zbog epidemije korona virusa bila teška i za muzičare, pošto nisu bili u mogućnosti da nastupaju, a nisu mogli ni da se međusobno sretnu i vežbaju, i baš iz tog razloga ima veliki značaj što je napokon održana ova manifestacija, jer se bar vidi neko svetlo na kraju tunela.

Robert Varga svira na brači, na ovaj susret  došao je iz Subotice. Po njegovim rečima ovo je treći put kako učestvuje na Susretima narodnih muzičara Vojvodine, koji su za njega veoma važni, jer se mnogo toga može naučiti od starijih i iskusnih, a prema njegovom mišljenju, ovi susreti su veoma korisni i za uspostavljenje veza i kontakata sa članovima drugih orkestara.

Egon Karolji muzičar iz Bečeja svira već šest godina. Njegovo interesovanje za narodnu muziku i ljubav prema njoj je počelo kada je postao član folklora.Ove godine je prvi put učestvovao na Susretu narodnih muzičara Vojvodine.

Glavni pokrovitelji Susreta narodnih muzičara Vojvodine bili su Nacionalni kulturni fond, Program „Bela Halmoš” i Fond „Šandor Čori”.

Održan osmi Susret narodnih muzičara Vojvodine u Bečeju
Ostale vesti iz ove kategorije