Kultura

I u Bečeju predstavljena knjiga „Ravnica će ga pamtiti. Isidor Hadnađev“

Vukašin Ljubojev | 9. jul. 2021. | 8:50 | Kultura

Nakon Novog Sada, knjiga „Ravnica će ga pamtiti. Isidor Hadnađev“ predstavljena je i u Bečeju.

Na letnjoj pozornici Narodne biblioteke o monografiji govorili su autori istoričar Dragiša Slavić, etnomuzikolog Dejan Petrović i recenzent Dušan Mihalek, magistar muzikolog, dok je moderator književne večeri bila Marijana Đaković, iz Odeljenja za razvoj bibliotečke delatnosti Narodne biblioteke u Bečeju.

Sugrađani Isidora Hadnađeva znaju kao osnivača i dugogodišnjeg direktora muzičke škole u Bečeju, dok ga oni upućeniji znaju kao vrsnog kompozitora i aranžera. Manje je poznato da je Isidor imao značajan melografski rad, sakupljao je i sačuvao od zaborava mnoštvo narodnih melodija.

Na književnoj večeri bilo je reči i o inicijativi za promeni naziva Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Konjović“.

Govornici su predstavili rad i dostignuća Isidora Hadnađeva, kao urednika redakcije narodne muzike Radio Novog Sada, a bilo je reči i o njegovom umetničkom angažmanu u penzionerskim danima. On je naime pred kraj svoje karijere, 1975. godine osnovao muški vokalni ansambl „Oktet Neven“.

Pored tih 140 kompozicija koje su ostale zapisane u arhivi Radio Novog Sada, „Oktet Neven“ je snimio i tri nosača zvuka sa izvornim kompozicijama. Valja napomenuti i to da je Isidor Hadnađev u svojoj kolekciji imao oko 650 autentičnih izvornih pesama.

Književno veče upotpunjeno je zvucima tamburice i to u pratnji orkestra „Biseri.

I u Bečeju predstavljena knjiga „Ravnica će ga pamtiti. Isidor Hadnađev“
Ostale vesti iz ove kategorije