Poljoprivreda

Poljoprivrednici opštine Bečej: Nije problem proizvesti, već prodati proizvod

Redakcija TV Bečej | 2. mart. 2016. | 15:15 | Poljoprivreda

Profitabilnost u proizvodnji najvažnijih ratarskih useva i prikupljanje informacija u vezi sa različitim oblastima poljoprivrede, bile su teme današnje edukacije poljoprivrednih proizvođača opštine Bečej.

Na primeru proizvodnje soje, suncokreta, kukuruza i pšenice docent doktor Todor Marković sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta prikazao je strukturu kalkulacija rashoda i prihoda ovih poljoprivrednih proizvodnji. Prema rečima Markovića, isplativost bavljenja određenim poljoprivrednim delatnostima, prvenstveno ratarskim, uslovljena je klimatskim i tržišnim promenama koje su nepredvidive i neizvesne.

Kako je Marković rekao, progres je moguće ostvariti uz smanjenje rizika, povećanje nivoa subvencija i jeftinijeg finansiranja u smislu nižih kamatnih stopa kod kreditiranja proizvodnje. Ipak, kako poljoprivrednici opštine Bečej kažu, nije problem proizvesti i organizovati proizvodnju, već prodati proizvod. Predavanja im jesu korisna, međutim, odnos teorije i prakse je i dalje nemerljiv.

Tokom današnje edukacije lokalnim poljoprivrednicima su predstavljene i metode prikupljanja informacija, koje se danas uglavnom zasnivaju na korišćenju interneta.

Opširnije u video prilogu.

Poljoprivrednici opštine Bečej: Nije problem proizvesti, već prodati proizvod
Ostale vesti iz ove kategorije