Poljoprivreda

Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Božić posetili “Agro-polje” u Bačkom Gradištu

Redakcija TV Bečej | 17. septembar. 2021. | 11:47 | Poljoprivreda

Visina premije za mleka od juče je povećana sa 7 na 10 dinara po litri i to će sada biti trajna vrednost, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, nakon sastanka sa poljoprivredicima iz opštine Bečej kojem su prisustvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i delegacija Opštine Bečej, predvođena predsednikom Draganom Tošićem.

Oni su najpre obišli poljoprivredno gazdinstvo “Agro-polje” u Bačkom Gradištu, nakon čega je održan sastanak sa stočarima i ratarima. Glavna teme bile su ovogodišnji rod kukuruza, proizvodnja mleka i visina premije.

Ministar je kazao da je Uprava za zaštitu bilja donela rešenje da svi otkupljivači kukuruza moraju da primene sve zaštitne mere kako bi eventualno bolesni kukuruz bio odvojen od zdravog i pravilno tretiran. Da se izbegnu problemi sa izvozom kurkuza.

Na sastanku je bilo reči i o konkursu za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, konkretno za priključnu mehanizaciju koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

“Agro-polje” je porodična firma koja se bavi ratarskom proizvodnjom, obrađuje oko 1.200 jutara sopstvenog poljoprivrednog zemljišta i pokriva sve ratarske kulture. Pored toga, imaju i kooperante koji pokrivaju do 3.000 jutara zemlje. Ujedno bave se i voćarstvom, tačnije proizvodnjom višanja na 30 jutara svoje i još toliko zemlje državnog zakupa. Domaćin i vlasnik firme, Pavle Gucunski, zadovoljan je današnjom posetom i održanim sastankom.

Osim podrške na državnom i pokrajinskom nivou, bečejski poljoprivrednici mogu da se oslone i na Kancelariju za poljoprivredu pri Opštini Bečej.

Smrtovnice
Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Božić posetili “Agro-polje” u Bačkom Gradištu
Ostale vesti iz ove kategorije