Gazdaság

Óbecsén épül az első skandináv típusú ház

Ljubojev Vukašin | 2021. szeptember. 24. | 9:20 | Gazdaság

Óbecsén jelenleg épül az első skandináv típusú ház, amelynek területe körülbelül 150 négyzetméter. Ez egy montázs faház, amelyet erősebb és jobb konstrukció és szigetelés jellemez.

Tripolszki Richárd ötlete volt, egy ilyen típusú ház építése, elsősorban az éghajlati viszonyok miatt – a rendkívül meleg nyári hónapok és a hideg telek miatt. Mint kifejtette, megfelelő megoldást akart találni a fűtésre és a hűtésre. Ugyanakkor egy ilyen ház építése, 30 százalékkal olcsóbb, mint a klasszikusé. Ezen kívül, előnyt jelent az építés gyorsasága is, ami körülbelül fél évig tart.

A ház építéséhez körülbelül 17 köbméter anyagot használtak fel. Két mester, két és fél hónap alatt építette fel és helyezte tető alá. A főépítész az óbecsei Aleksandar Marinkov, aki 2013-ban Norvégiába ment, és ott kezdte el tanulni a szakmát – az asztalosmunkát.

A klasszikus montázs-házaktól eltérően, amelyeket Szerbiában lehet vásárolni, a skandináv típusú házakat a helyszínen építik. Jobb statika jellemzi, vastagabb szigeteléssel van ellátva,  és gerendás a tető, ami Norvégiában kiválónak bizonyult.

Beszélgetőtársunk kiemelte, hogy egy ilyen ház építése Norvégiában sokkal könnyebb, mint Szerbiában, mert ott az anyag fel van dolgozva és szinte teljesen elő van készítve az építkezésre.

Ennek a háznak egy másik előnye, hogy süllyedés-mentes és ezáltal a falak sem fognak repedezni, mivel az anyag súlya nem nagy, mondta beszélgetőtársunk, hozzátéve, hogy ez a probléma meglehetősen gyakori a téglaházaknál.

A skandináv típusú ház építését figyelve, néhány óbecsei lakos érdeklődést mutatott, így nem kizárt, hogy az elkövetkező években, az iránta való kereslet  is egyre nagyobb lesz, szögezte le Marinkov.

Óbecsén épül az első skandináv típusú ház
Még több hír ebből a kategóriából